Zonne-energie

Zonne-energie met zonnepanelen en een zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de door de zon afgegeven warmte. Via een zonnepaneel wordt een gesloten leiding met het verwarmde water aangesloten op een zonneboiler. Door de circulatie kan het water in het opslagvat verwarmd worden. Dit water moet minimaal 60 graden warm zijn vanwege bacterieen.

De cv-ketel is nodig omdat de zon in ons land niet altijd voldoende energie geeft om het water warm te houden. Bij een te lage temperatuur zorgt deze naverwarmer dat het water minimaal 60 graden warm is.

Energielabel

Het verbruik van energie kan per woning zeer verschillen. Hiervoor is er het energielabel. Dit label is tegenwoordig verplicht bij uw huis als u besluit te kopen of verkopen. Het geeft een beeld van de energiekwaliteit van een woning.

Naast isolatie wordt er mede daardoor in Nederland ook steed meer gebruikt gemaakt van andere energiebronnen. Stroom opwekken met zonlicht gebeurt met blauwe zonnepanelen op het dak. Kraanwater opwarmen met zonnewarmte, vindt plaats met een zonneboiler en zwarte zonnecollectoren op het dak. Een zonneboilercombi verwarmt naast kraanwater ook de woning.